
Pridelovalce mandarin v dolini Neretve je doletela prava nočna mora, saj njihov pridelek namesto na trgovskih policah konča na tleh. Pridelovalci opozarjajo, da je pridelava postala nedonosna, številni razmišljajo o opustitvi dela. "Večina nas bo prenehala s pridelavo. Mandarine so postale vredne le še za drva," opozarja eden od tamkajšnjih pridelovalcev.
Oglaševanje
Pridelovalca mandarin iz doline Neretve Anteja Sršena je doletela nočna mora vsakega kmeta. Dvajset let trdega dela je namreč čez noč propadlo, potem ko je več ton mandarin končalo na tleh, zaradi česar jih ne more več prodati.
"Razmere so nevzdržne. Pridelava mandarin ni več donosna, njihova cena je na robu obstoja. Kdor prideluje 200 ton, s tem ne more preživeti sezone in kasneje še imeti dovolj za vlaganje v nadaljnjo proizvodnjo," je za net.hr povedal Sršen.
Letos so odkupne cene še nižje kot lani, nezadovoljni pa so tako pridelovalci kot tudi odkupovalci. "Imamo 20 do 25 odstotkov odpadka, kompostarne so zaprte, novih mest za odvoz ni. To pomeni kolaps," je za net.hr opozoril Gradimir Šešelj, lastnik odkupnega centra v Opuzenu in dodal, da so morali odkupe ustaviti, čeprav je na vejah še vedno na tisoče mandarin.
Sredi sezone pobiranja je kompostarna v Metkoviću polna gnilega sadja in ne deluje. Če se razmere ne bodo hitro uredile, bo po oceni odkupovalcev kar 40 odstotkov pridelka ostalo neodkupljenega.
"Pozivam vse pristojne inšpekcije, župane, celo predsednika vlade, naj stopijo v stik z lokalnimi oblastmi in v 24 urah usposobijo deponije. Če ne, bomo sadje raztovorili kar na magistralko," je za omenjeni portal poudaril Šešelj.
Težav pa ne povzroča le logistika. Mandarine uničujejo tudi vinske mušice, zaradi česar veliko sadja pristane na kompostu. "Večina nas bo prenehala s pridelavo. Mandarine bodo kmalu imele vrednost le še kot drva za peč," pravi Sršen.
Kaj svetujejo pristojni?
Na hrvaškem ministrstvu za kmetijstvo pa ob tem odgovarjajo, da je glavni problem neorganiziranost proizvajalcev, zaradi česar so v šibkem položaju v odnosu do odkupovalcev, ki določajo cene. Priporočajo, da se pridelovalci povežejo v organizacije in s tem izboljšajo svoj položaj, navaja net.hr.
Nekateri v dolini Neretve pa že iščejo rešitve – mandarine predelujejo v marmelado in sok. V enem od obratov v Opuzenu tako med sezono iz 200 ton mandarin pripravijo približno 70.000 litrov soka.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje